Favorite

Amenajare curte - Idei de amenajare a grădinii + imagini

de

Indiferent de mărimea grădinii casei tale, acest spațiu trebuie să fie îngrijit în mod corespunzător astfel încât să poată pune în valoare proprietatea. Spațiul verde este foarte important deoarece acesta conferă frumusețe și eleganță și creează o oază de liniște și de relaxare de care să te poți bucura în voie.

De ce trebuie să ții cont înainte de amenajarea unei grădini?

Dacă vrei să îți amenajezi grădina, este important ca înainte de orice idee să iei în calcul câteva aspecte definitorii pentru proiectul tău. Unul dintre acestea este suprafața de care dispui, adică dimensiunile spațiului pe care va trebui să îl amenajezi. De asemenea, trebuie să iei în calcul bugetul de care dispui, pentru că soluțiile de amenajare vor fi adaptate acestuia. Nu în ultimul rând, va trebui să analizezi utilitatea spațiului, deoarece dacă acesta este divizat de țevi sau instalații, de borduri și garduri, atunci va trebui să găsești soluții adaptate care să te ajute să amenajezi grădina în mod corect.

Poziționarea în raport cu lumina, disponibilitatea sursei de apă și calitatea solului sunt de asemenea aspecte importante, care vor influența felul în care vei putea amenaja grădina.

Planificarea amenajării curții / grădinii pas cu pas:

Cu siguranță atunci când demarezi pricesul de amenajare curte totul pleacă de la o viziune, mai exact de la ideea ta cu privire la modul în care va arăta grădina în final. Aceste detalii pot fi puse la punct și cu ajutorul unui expert peisagist, care se poate ocupa de designul exterior. Alături de un specialist, ar trebui să urmezi acești pași amenajare grădină, pentru ca aceasta să arate ca în reviste.

Curățarea grădinii cu unelte potrivite

Primul și cel mai important pas este acela de a curăța grădina, deoarece acest lucru te va ajuta să ai o viziune de ansamblu și de asemenea îți va permite să măsori cu ușurință suprafețele, fără impedimente.

Pentru curățare vei avea nevoie unelte de grădină potrivite pentru fiecare zonă a acesteia, cu accent pe echipamente sub presiune, cu care să poți curăța ușor. Nu uita de foarfece pentru pomi, suflante sau de dispozitive pentru spălarea pavelelor sau a aleilor.

Măsurarea spațiului

Odată ce ai realizat curățarea spațiului următorul pas este să măsori suprafețele de care dispui pentru a face amenajările. În funcție de acestea vei ști dacă ai nevoie de un plan de amenajare curte îngustă sau dacă ai nevoie de idei amenajare curte mare. Tot astfel vei ști dacă poți merge pe ideea de amenajare fântână curte, conform tendințelor moderne, sau dacă trebuie să te limitezi la o amenajare simplistă, în concordanță cu dimensiunile. Măsoară cu ajutorul uneltelor speciale spațiile libere de care dispui și notează pe o hârtie aceste dimensiuni, încercând să reproduci cât mai bine planul amplasament. Folosește ruleta pentru spații mici sau un aparat de măsurat cu lase pentru zone extinse sau care prezintă obstacole.

Organizarea spațiului din grădină

rganizarea spațiului luând în considerare eliberarea zonelor de lucruri inutile sau care pot fi depozitate separat și care ocupă un loc pe care îl poți amenaja într-un mod distinct. Folosește cutii pentru depozitare cu aspect de bănci, care să mascheze astfel faptul că găzduiesc în interior scule sau obiecte pentru grădinărit. Alte obiecte de care nu ai nevoie pot fi depozitare în beciuri sau în ateliere separate, pentru ca grădina să poată fi amenajată într-un mod eficient.

Amenajare grădină / curte în funcție de dimensiune & formă

Cu toții ne dorim grădini și curți spațioase, pe care să le putem amenaja după bunul plac, datorită permisivității. Totuși, există soluții de amenajare curte în fața casei chiar și cazul spațiilor mici, pe care ar trebui să le pui în aplicare.

Amenajare curte / grădină mică

Curțile mici au un farmec aparte, deoarece permit o amenajare intimă și familiară. Grădinile mici trebuie să fie amenajate prin exploatarea spațiului pe verticală, astfel că este recomandat să folosești gardurii vii sau plante cățărătoare ca decor. Folosește pavele într-o singură nuanță, pentru a obține un aspect cât mai compact.

Amenajare curte - Idei de amenajare a grădinii plus imagini

Idei amenajare curte mare

Curțile mari au avantajul unui spațiu extins, astfel că și ideile sunt mai permisive. În cadrul acestora poți delimita mai multe zone, cum ar fi spațiul de recreere, zona de joacă, zona de grătar și eventual o zonă pentru mici plimbări. Nu uita să aduci în plus elemente de iluminat exterior, cu ajutorul cărora să atragi atenția asupra elementelor importante de decor, cum ar fi fântânile sau balansoarele exterioare.

Amenajare curte - Idei de amenajare a grădinii plus imagini

Amenajare curte îngustă

O curte îngustă te va obliga să amenajezi spațiu pe verticală și să expui cât mai mult zona liberă. Poți opta pentru gazon sau pentru elemente de pavaj care să pună în valoare spațiul, dar și pentru contraste de culoare.

Amenajare curte - Idei de amenajare a grădinii plus imagini

Amenajare curte în pantă

Zonele în pantă nu sunt ușor de amenajat, însă poți profita de acest tip de teren pentru a crea zone de terasă sau pentru a plata diferite rânduri de flori care să evidențieze frumusețea zonei.

Amenajare curte - Idei de amenajare a grădinii plus imagini

Amenajare curte pătrată

Dacă ai o curte pătrată este important să fii atent la simetrie atunci când împarți spațiu, delimitând fiecare zonă. Poți amenaja central o fântână arteziană și poți folosi ghirlande luminoase pentru a crea un spațiu fascinant. În centrul grădinii poți de asemenea să amplasezi un foișor, care să servească drept colț de relaxare în serile călduroase de vară.

Amenajare curte - Idei de amenajare a grădinii plus imagini

Amenajare curte în forma de L

Dacă ai o curte în formă de L atunci vei avea nevoie de un punct de referință care să lege cele două ramificații ale grădinii. Poți opta pentru garduri de arbuști de-a lungul liniei L-ului sau pentru flori, iar în mijloc, în zona de unire a laturilor, poți amplasa un grătar de grădină sau un set cu masă și scaune de exterior.

Amenajare curte - Idei de amenajare a grădinii plus imagini

Amenajare grădină în funcție de amplasare

Dincolo de dimensiunile unei grădini, la fel de important este și amplasamentul, pentru că acesta influențează modul de amenajare al grădinii.

Amenajare curte în fața casei

De cele mai multe ori zona din fața casei este folosită pentru amplasarea mobilierului de exterior sau pentru amenajarea zonelor cu flori.

Amenajare curte - Idei de amenajare a grădinii plus imagini

Amenajare curte interioară

Curtea interioară îți oferă posibilitatea de amenajare grădină flori, de amenajare grădină cu pietre decorative sau chiar de amenajare curte cu piscina.

Amenajare curte - Idei de amenajare a grădinii plus imagini

Amenajare grădină / terasă la bloc

Deși la bloc poate fi mai greu să îngrijești o grădină, există totuși soluții și în acest sens. poți folosi terasa, deoarece aceasta oferă spațiu suficient, dar și o expunere constantă la soare. Nu vei putea planta copaci, însă poți amenaja zone cu flori sau poți lua în calcul ideea de amenajare grădină de legume sau fructe.

Amenajare curte - Idei de amenajare a grădinii plus imagini

Amenajare curte la țară

Dacă ai puțin teren undeva la țară, aceasta este o oportunitate foarte bună de a-ți amenaja o grădină. Poți opta pentru o grădină în stil rustic, sau pentru o grădină de legume și fructe și de asemenea poți opta și pentru creșterea viței de vie, dacă ai suficient spațiu și o expunere corectă la soare.

Amenajare curte - Idei de amenajare a grădinii plus imagini

Idei de amenajare grădină în funcție de stil

Stilul pentru care optezi pentru grădina ta va influența felul în care va arăta aceasta. Poți să lucrezi cu un expert pentru alegerea stilului sau te poți documenta în regie proprie pentru a afla care sunt particularitățile fiecărui stil în parte.

Amenajare grădină rustică

Stilul rustic pune foarte mult accent pe ideea de natural, tradițional și simplu, așa că alege să folosești cat mai multe aceste caracteristici. evită amenajările prea futuristice, cu elemente din beton sau metal și alege în loc lemnul nature și verdele naturii.

Amenajare curte - Idei de amenajare a grădinii plus imagini

Amenajare grădină japoneză

Grădinile japoneze sunt caracterizate de simplitate și de apropiere de natură. Verdele naturii contrastează cu coloritul florilor, iar liniștea și simplitatea fac din aceste grădini spații perfecte pentru relaxare.

Amenajare curte - Idei de amenajare a grădinii plus imagini

Idei de amenajari pentru grădini moderne

Grădinile moderne înseamnă confort și utilitate. O grădină modernă poate avea decking și mobilier de exterior, dar și o piscină generoasă, un spațiu de joacă pentru copii sau un foișor pentru relaxare.

Amenajare curte - Idei de amenajare a grădinii plus imagini

Curte / grădină în stil romantic

O curte în stil romantic are elemente care contribuie la confort și la sentimentul intimității. Caracteristice sunt aleile înguste, iluminatul difuz și băncuțele menite să invite la socializare.

Amenajare curte - Idei de amenajare a grădinii plus imagini

Ce presupune stilul oriental în amenajarea grădinii?

Stilul oriental se axează foarte mult pe simetrie și pe elemente cât mai simpliste. De asemenea, florile folosite în aceste amenajări sunt parfumate și colorate, nu lipsesc elementele din răchită de mobilier, iar iluminatul se face cu lampioane sau ghirlande decorative.

Amenajare curte - Idei de amenajare a grădinii plus imagini

Amenajare curte / grădină în stil mediteranean

Stilul mediteranean este un mod lejer de amenajare a grădinii, care aduce aminte de minunatele case și grădini grecești. Piscine scăldate în soare și nuanțele specifice de alb, bej sau albastru fac din orice proiect de amenajare o bijuterie în stil mediteranean.

Amenajare curte - Idei de amenajare a grădinii plus imagini

Cum amenajezi o grădină în stil feng shui

Dacă vrei să îți amenajezi o grădină care să exprime armonie și pace, atunci stilul feng shui este perfect pentru tine. Folosește plante cu frunze mari sau plante înalte, cum ar fi bambusul sau ferigile. Amenajează terasa cu scaune și mese din răchită, pentru un aspect relaxat.

Amenajare curte - Idei de amenajare a grădinii plus imagini

Amenajare curte în funcție de scopul fiecărui spațiu

Fiecare zonă a grădinii merită o atenție specială și în fiecare dintre acestea poți amenaja cu un anumit specific. Iată câteva idei de amenajare.

Amenajare intrare curte

Intrarea în curte crează practic prima impresie, așa că poți aici să instalezi gazon de-a lungul aleilor sau rânduri cu flori.

Amenajare curte - Idei de amenajare a grădinii plus imagini

Amenajare loc de joacă în curte

Dacă vrei să le oferi și copiilor un lo doar al lor, atunci poți lua în calcul o amenajare curte copii cu loc de joacă. Este nevoie de o delimitare a spațiului de joacă, iar în acest sens poți folosi garduri mici din lemn, vopsite colorat. Poți chiar să amenajezi spațiul cu o ladă cu nisip sau cu jucării de tipul celor din parcuri, cum ar fi balansoarele sau leagănele.

Amenajare curte - Idei de amenajare a grădinii plus imagini

Amenajare terasă în curte

O terasă îți va oferi un spațiu ideal pentru a-ți petrece timpul singur sau cu cei dragi, bucurându-te de frumusețea naturii. Amenajează o zonă modernă, cu mese și scaune uzuale, sau folosește buturugi din lemn, dacă vrei un spațiu cât mai autentic.

Amenajare curte - Idei de amenajare a grădinii plus imagini

Amenajare curte cu foișor

Foișoarele sunt zone intime și romantice ce pot completa imaginea perfectă a unei grădini. Amenajează foișorul cu ghirlande luminoase și eventual folosește prelate transparente pentru a te feri de insecte. În jurul foișorului poți instala ghivece cu flori sau decorațiuni de grădină.

Amenajare curte - Idei de amenajare a grădinii plus imagini

Amenajare gratar în curte

Pentru a te bucura de vara plăcută în compania prietenilor și a familiei, poți instala un grătar de curte. Din piatră sau metalic, sau chiar din cărămidă, grătarul în curte are puterea de a-i reuni pe toți la un loc.

Amenajare curte - Idei de amenajare a grădinii plus imagini

Amenajare iaz / heleșteu în grădină

Un heleșteu cu siguranță se va transforma rapid în atracția grădinii, mai ales dacă acesta beneficiază de un spațiu suficient de mare. Poți face singur un heleșteu, amenajându-l cu piatră și populându-l chiar cu diferite specii de pești mici.

Amenajare curte - Idei de amenajare a grădinii plus imagini

Amenajare fântană arteziană în curte

Fântâna arteziană se pretează cel mai bine în cazul grădinilor mari, iar poziționare acesteia se face în general central sau în apropiere de terasa casei. Fântânile pot fi de mai multe tipuri, astfel că este nevoie să decizi alegerea în funcție de stilul ales pentru amenajarea grădinii, dar și de dimensiunile acesteia.

Amenajare curte - Idei de amenajare a grădinii plus imagini

Amenajare curte cu piscină

Pentru un plus de confort, dar și pentru aspectul modern al grădinii, o piscină este cea mai bună alegere. Pentru o piscină este însă necesar suficient spațiu și o delimitare clară față de restul zonelor. Poți amenaja o terasă lângă piscină sau chiar un bar, care să completeze acest cadru estival perfect.

Amenajare curte - Idei de amenajare a grădinii plus imagini

Amenajare bucătărie de vară în curte

Atunci când temperaturile cresc și începi să folosești grătarul de grădină, o bucătărie de vară devine o adevărată necesitate. Utileaz-o corect și alimentează bucătăria cu apă curentă, pentru a o putea folosi atunci când vrei să prepari mesele pentru familie și prieteni.

Amenajare curte - Idei de amenajare a grădinii plus imagini

Amenajarea grădinii din curte

Grădina ta este un spațiu pe care îl poți modela în funcție de propriile preferințe. Trebuie doar să delimitezi foarte bine zonele și să implementezi ideile tale, în funcție de cum ți-ai dori să arate grădina ta.

Amenajare grădină legume

Dacă vrei să te bucuri de natură și să faci din aceasta un aliat care să-ți permită să te bucuri și de grădinărit, dar și de produse naturale, atunci poți păstra o zonă a grădinii doar pentru creșterea legumelor.

Amenajare curte - Idei de amenajare a grădinii plus imagini

Amenajare grădină fructe

Nu este neapărat necesar să plantezi pomi fructiferi în grădină pentru a te bucura de fructe naturale. Poți să implementezi însă o zonă specială pentru fructe pitice, chiar lângă zona de grădină de legume.

Amenajare curte - Idei de amenajare a grădinii plus imagini

Amenajare curte cu pomi fructiferi / livadă

Poți păstra un colț al grădinii tale pentru plantarea pomilor fructiferi sua a arbuștilor. Ai grijă ca zona să aibă soare suficient și nu amenaja zone de joacă sau relaxare sunt pomii fructiferi, pentru că va fi nevoie să cureți constant această zonă.

Amenajare curte - Idei de amenajare a grădinii plus imagini

Amenajare grădină cu flori

Florile sunt elemente decorative deosebit de utile, mai ales dacă vrei să te bucuri de un spațiu multicolor care să te îmbie cu aromele sale. Folosește diferite tipuri de flori, eventual care să înflorească pe rând, pentru a te bucura cât mai mult de un aspect deosebit al grădinii tale.

Amenajare curte - Idei de amenajare a grădinii plus imagini

Idei pentru decorarea grădinii

Felul în care decorezi grădina este de asemenea important, deoarece acest lucru contribuie la estetica de ansamblu și conferă personalitate grădinii. Există o multitudine de idei de amenajare, de la grădini suspendate la delimitări cu garduri, de la mobilier de grădină la iluminat, fântâni sau piscine.

Amenajare curte - Idei de amenajare a grădinii plus imagini

Cum se alege mobilierul de grădină

Alegerea mobilierului de grădină ar trebui să țină cont de gradul de expunere (soare, ploaie, vânt, praf), dar și de spațiul disponibil. Poți opta pentru canapele moderne și baruri pentru grădini mari și pentru băncuțe sau mese și scaune din ratan pentru grădini mici.

Corpuri de iluminat pentru grădină / curte

Iluminatul poate schimba în totalitate felul în care arată o grădină pe timp de seară. Optează pentru lămpi solare cu lumină galbenă, caldă, pentru că efectul va fi unul romanțat, idilic și special. Iluminatul are atât rol estetic, prin faptul că va conferi grădinii strălucire și unicitate, accentuând diferite zone ale spațiului verde, cât și practic, pentru că te va ajuta să ai vizibilitate asupra spațiului exterior. Acest lucru te va îmbia să petrece mai mult timp seara în grădină și să te bucuri de amenajarea specială a acestui spațiu natural.

Umbrele și paravane grădină

Chiar dacă iubim soarele, iar vara este o plăcere să te lași dezmierdat de razele acestuia, este importantă și protecția. Pentru a-ți asigura zonele în care să te retragi la umbră atunci când temperaturile sunt prea mari, atunci poți folosi umbrele și umbrare pentru grădină. Vei putea poziționa sub acestea măsuțe, la care să te poți așeza pentru a citi sau socializa la un pahar de cafea sau limonadă rece.

Ghivece și suporturi de flori

Aerul proaspăt și natural poate fi completat de parfumul îmbietor al florilor. Pentru aceasta poți cumpăra ghivece și suporturi pentru flori, în care să plantezi soiuri diverse, care să coloreze astfel zona terasei sau a bordurilor de lângă alei.

Amenajare gradina cu piatră / scoarță decorativă

Piatra și elementele naturale sunt ideale pentru amenajarea spațiilor exterioare. Piatra poate fi folosită pentru alei și zone de trecere, dar și pentru zona piscinei sau a iazurilor. Acest lucru conferă spațiilor un aspect unic, potrivit oricărui stil de amenajare grădină. De asemenea, poți opta pentru jocuri de culoare, alegând o amenajare grădină cu piatra decorativă naturală în diferite nuanțe sau scoarță decorativă pentru un contrast deosebit. În zonele de dincolo de cele pavate poți alege o amenajare curte cu pietriș sau chiar cu ”pași” din marmură, granit sau travertin.

Sfaturi utile pentru amenajarea curții

Atunci când amenajezi grădina se recomandă să nu faci din acesta un proiect exclusiv de tip DIY, cu să ceri ajutorul specialiștilor. în prezent există o multitudine de idei de amenajare și o optică specializată te poate ajuta să elaborezi un proiect amenajare grădină curte ca la carte. De asemenea, alege materiale de calitate și nu uita că poți oricând să îți pui amprenta asupra personalității grădinii, prin alegerea unor soluții personalizate de amenajare.

Când este momentul pentru plantarea florilor și a pomilor

În general pomii se plantează primăvara, atunci când solul începe să își revină după îngheț. Chiar și așa, este necesar să protejezi lăstarii, folosind pet-uri tăiate sau folii de tipul celor folosite pentru sere.

Cum se plantează gazonul?

Gazonul poate fi de două feluri: cel care se plantează pe bază de semințe și cel pretăiat, care doar se montează pe suprafețe și ale cărui rădăcini se înfig în sol. Pentru plantarea semințelor este important ca solul să nu fie înghețat, așadar poți planta gazonul primăvara.

Produse ce te-ar putea interesa
Articole asemanatoare

Home

Meniu

Creeaza-ti un cont pentru a putea utiliza listele de produse favorite.

Autentificare