Favorite

Amenajare & Organizare Curte - Trucuri si idei pentru o curte asa cum iti doresti

de

Pentru a te bucura zilnic de o curte frumoasa și curată, este nevoie de implicare încă din momentul în care începi amenajarea ei. Chiar dacă, la prima vedere, poate părea un proiect dificil, cu ajutor din partea unor specialiști, dar și cu puțină creativitate, vei ajunge la rezultatele dorite.

Creează-ți un plan cât mai clar, stabilește care vor fi zonele de accent în curte, precum și ce îți dorești cel mai mult să ai (exemplu: o mică grădină cu flori sau o zonă de luat masa cu familia) și începe să pui totul cap la cap. În rândurile următoare vei descoperi o mulțime de trucuri și idei care să te ajute să ai o curte așa cum îți dorești.

Amenajare curte - în ce constă

Amenajare & Organizare Curte

Chiar dacă ești fericitul proprietar al unei case și a unei curți, trebuie să știi că aceasta nu va arăta bine dacă nu se va ocupa cineva îndeaproape. Tocmai de aceea, amenajarea curții poate fi o activitate relaxantă, însă și ușor stresantă, mai ales dacă nu știi în ce direcție să mergi. Cel mai bine este să înțelegi care sunt dimensiunile spațiului, cum este poziționată, precum și care este stilul pe care dorești să-l abordezi, abia apoi să te apuci de treabă.

Amenajare curte de dimensiuni mari

Amenajare & Organizare Curte

O curte mare implică mai multă atenție din partea ta. Avand mai mult spațiu disponibil, cu siguranță vei dori să montezi diverse piese de mobilier, balansoare și leagăne, foișoare, hamace sau șezlonguri, vei dori să plantezi flori și gazon astfel încât zona să fie frumos conturată, dar și să o luminezi corespunzător cu lampioane sau lumânări

Un spațiu mare îți oferă o mulțime de posibilități în ceea ce privește amenajarea, însă ține cont să ai un plan bine stabilit încă de la început și să nu te abați de la el. Chiar dacă tentația de a aduce tot mai multe elemente decorative în curte este mare, trebuie să conștientizezi când este momentul să te oprești la strictul necesar. Astfel, te vei putea bucura de o curte liniștită și estetică.

Amenajare curte de dimensiuni mici

Amenajare & Organizare Curte

Amenajarea unei curți mici poate fi o reală provocare, însă cu puțină planificare și organizare poți ajunge la un rezultat satisfăcător. Este important să păstrezi un fir al amenajării și să nu încerci să aduci cât mai multe obiecte, din stiluri diverse, în același loc. Pregătește o listă cu cele mai importante obiecte și zone pe care le dorești în curte, ca de exemplu: zona de luat masa, o mică grădină cu flori, o zonă de relaxare sau o zonă în care să pregătești barbeque.

Alege piese adecvate de mobilier, practice și cât mai compacte pentru a nu ocupa mult spațiu. Masa și scaunele pot fi pliabile pentru a câștiga loc atunci când acestea nu sunt montate. Iar pentru a oferi senzația de spațiu mărit, poți camufla gardul cu plante sau chiar cu mici oglinzi.

Amenajare curte în funcție de forma acesteia

Amenajare & Organizare Curte

Forma curții poate influența modul în care va decurge amenajarea. Este important să îți cunoști foarte bine nevoile și să faci alegerile potrivite pentru spațiul tău. Cel mai bine este să colaborezi îndeaproape cu un specialist care să îți ofere cele mai potrivite sfaturi în funcție de situația în care te afli.

Curte pătrată

O curte pătrată este poate cel mai ușor de amenajat datorită faptului că poate fi împărțită în patru zone egale, fiecare având câte o funcție specifică. De exemplu, aproape de casă poți crea o zonă numai bună de luat masa în familie, precum și o zonă de joacă pentru copii. De asemenea, dacă îți place să ai o grădină cu flori sau legume, poți lăsa liberă o bucată de pământ din cele patru fix pentru acest lucru. Iar ultima zonă poate avea rolul de spațiu relaxant, cu o mică piscină și câteva șezlonguri de grădină.

Curte rectangulară

Pentru amenajarea unei curți în formă rectangulară, poate cea mai inspirată idee ar fi să optezi pentru o amenajare compartimentată. Pentru că lungimea și lățimea sunt diferite, poți crea zone ținând cont de liniile curții. Cu ajutorul unor palisade poți delimita zonele în care sunt plantate florile sau gazonul. Acestea nu doar că vor crea un efect vizual minunat, însă rolul lor practic este mult mai benefic pentru grădina ta. Pentru celelalte zone, optează pentru scaune și mese de exterior, potrivite stilului ales.

Cele mai întâlnite stiluri de amenajare a curții

Amenajare & Organizare Curte

Așa cum sunt și amenajările interioare, stilul curții diferă foarte mult în funcție de dorințele pe care le ai asupra spațiul, compartimentarea acestuia, precum și de stilul abordat în amenajarea exterioară și interioară a casei.

Amenajare curte rustică

O amenajare în stil rustic se bazează foarte mult pe elemente cât mai simple, confecționate din materiale naturale, în special din lemn și piatră. Chit că ai o curte mare sau mică, ai nevoie de câteva piese de mobilier pentru momentele de relaxare. Optează pentru mese și scaune cât mai rezistente, din fier forjat sau lemn, și adaugă elemente decorative cât mai primitoare – lumânări, jardiniere cu flori sau chiar obiecte mai vechi.

Amenajare curte modernă

Curțile moderne sunt caracterizate de o atmosfera eleganta si sofisticata, asa ca, daca iti doresti sa abordezi acest stil, pune accent pe materialele folosite. Sticla, metalul și materialele naturale sunt des întâlnite în stilul modern, așa că nu ezita să le folosești și tu. Mobilierul modern se diferențiază de alte stiluri prin liniile cât mai simple și drepte, precum și prin functionalitatea lor. Nu aglomera curtea mai mult decât este necesar și păstrează câteva zone pentru cultivarea florilor și a legumelor, dar și pentru relaxare. Ia în considerare și montarea unor umbrele sau a unor umbrare în concordanță cu spațiul disponibil.

Amenajare curte vintage

Piesele decorative vechi sau, cel putin, cu un aspect retro vor fi necesare daca vrei sa integrezi stilul vintage în curtea ta. Optează pentru montarea unor lămpi de exterior și pentru mici borcane de sticlă cu lumânări. De asemenea, construirea unui foișor din lemn sau a unor zone de relaxare acompaniate de marchize sau copertine retractabile sunt alegerea ideala pentru o astfel de grădină chic. Detaliile sunt importante în acest stil, așa că joacă-te mereu cu lucruri vechi sau noi și acordă atenție și funcționalității lor.

Amenajare curte în stil romantic

Orice curte amenajată în stil romantic oferă, inevitabil, un aer boem. Acest stil se axează mult pe elementele decorative, dar și pe obiectele de mobilier în linii cât mai shabby-chic. Florile și plantele sunt specifice grădinilor romantice, așa că nu te sfii și plantează cât de multe poți, indiferent că le pui în pământ sau în ghivece și suporturi de flori. Trandafirii, lavanda sau bujorii sunt cele mai potrivite flori pentru un astfel de spațiu. Creează și o zonă de luat masa sau de relaxare cu fotolii confortabile și o masă din lemn adecvată. Iluminatul este și el foarte important, însă ai grijă ce tip de lumină vei folosi – lumina rece va crea o atmosferă total opusă față de cea romantică, așa că alege becuri de intensitate medie, cu lumină caldă.

Mobilier necesar amenajării curții interioare

Amenajare & Organizare Curte

Masa și scaunele

Masa și scaunele de grădină nu pot lipsi din amenajarea unei curți, deoarece ele creează zona de relaxare și servire a mesei în aer liber. Avantajul lor este că, în prezent, există atât de multe opțiuni pe piață, încât orice stil de amenajare ai aborda, cu siguranță vei găsi ceva care să se potrivească în spațiul tău. Alege piese confortabile, din materiale durabile și rezistente la uzură. Însă nu uita să cumperi și huse pentru scaune, astfel încât să le protejezi, dar să aibă și o estetică frumoasă.

Hamacul

Dacă îți place să petreci timp în natură, instalarea unui hamac este o idee excelentă pentru a-ți crea un spațiu potrivit pentru relaxare. Hamacele sunt versatile, dar și foarte confortabile, ele putând fi amplasate oriunde în curte, atâta timp cât ai niște copaci rezistenți sau o structură solidă. Le găsești într-o gamă variată de culori, cu design simplu sau sofisticat, astfel încât, orice alegere ai face, poți fi sigur că se va integra în amenajarea curții tale.

Umbrela pentru soare

Orice curte are nevoie de cel puțin o umbrelă de soare pentru a te proteja atunci când vrei să te odihnești afară în mijlocul zilei. Pentru că sunt disponibile în diverse dimensiuni și culori, nu vei avea probleme în ceea ce privește integrarea în amenajare. Este important să ai și accesoriile potrivite pentru ea, indispensabile fiind husa si suportul de umbrelă.

Decorațiuni necesare pentru amenajarea curții

Amenajare & Organizare Curte

Plante pentru decorarea cuții

Amenajare & Organizare Curte

Plantele oferă o atmosferă tare plăcută curții, adăugând culoare și textură locului. Alese corespunzător, în funcție de sol și climă, acestea îți vor oferi un spectacol pe tot parcursul anului. Poți crea zone de umbră sau chiar mici garduri naturale prin care să oferi intimitate anumitor bucăți din curte. Ai posibilitatea de a planta și ghivece cu flori sau jardiniere pe care să le agăți aproape de casă, însă orice modalitate ai alege, asigură-te că vor fi niște plante ce necesită o întreținere minimă pentru a nu fi condiționat de ele.

Corpuri de iluminat

Când vine vorba despre iluminarea curții, ai o varietate de corpuri de iluminat dintre care poți alege în funcție de stilul ales. Lămpile de grădină sunt cele mai folosite în acest scop, acestea fiind de mai multe feluri: lămpi de perete, lămpi solare, lămpile cu senzor de mișcare sau chiar cele suspendate. Indiferent de ce alegi, asigură-te că știi specific ce vrei să luminezi în curte, tipul de lumină, precum și intensitatea acesteia.

Perdele magnetice

Statul la curte vine cu lucruri plăcute, dar și mai puțin plăcute, cum sunt insectele și țânțarii. Însă, pentru a-ți veni în ajutor, perdelele magnetice sunt o opțiune foarte bună pentru a le ține la distanță de casă. Sunt practice și eficiente, se montează perfect pe orice tip de ușă deoarece sunt prevăzute cu magneți și se închid automat după ce treci prin acestea.

Amenajare & Organizare Curte

Amenajarea curții nu este un proces ușor însă, cu puțină organizare și ordine, vei putea crea o amenajare coerentă și practică, profitând la maximum de spațiul disponibil. Iată câteva trucuri de organizare și depozitare care să îți facă viața la curte mai ușoară:

  • creează un spațiu destinat doar uneltelor de grădinărit, precum și a obiectelor folosite strict în grădină;
  • dacă te pasionează grătarul, înainte de a cumpăra unul, asigură-te că faci un research temeinic și alegi unul în care poți depozita și ustensilele de gătit, de servit sau condimentele;
  • pentru a nu sta împrăștiate prin toată curtea, folosește cutii de organizare pentru jucăriile copiilor și ale animalelor, după caz;
  • dacă ai piscină, creează un spațiu pentru depozitarea obiectelor des folosite – creme solare, prosoape sau jucării, dar și pentru obiectele de curățare a piscinei.

Tag-uri: gradina, curte, Amenajare
Articole asemanatoare

Home

Meniu

Creeaza-ti un cont pentru a putea utiliza listele de produse favorite.

Autentificare