Amenajarea si organizarea dressingului - Sfaturi pentru a organiza spatiul cat mai eficient!
Pentru a te sigura ca hainele si accesoriile tale vor fi la indemana, si nu aruncate prin diverse sertare, organizarea cat mai eficienta a dressingul este importanta.
O buna organizare, nu doar ca iti va scoate la iveala obiecte pe care nu le-ai mai purtat de mult, insa te va obliga sa acorzi atentie si modului in care acestea sunt depozitate si ingrijite. Descopera in randurile urmatoare tot ce trebuie sa stii despre amenajarea, compartimentarea si organizarea unui dressing.
Ce trebuie sa stii inainte de a incepe proiectul de amenajare a dressingului?
Inainte de a incepe proiectul de amenajare, este important sa te asiguri ca stii care sunt nevoile tale, dar si ce iti doresti de la un astfel de loc. In plus, este important sa cunosti dimensiunile spatiului in care urmeaza sa fie amenajat dressing-ul si care sunt criteriile dupa care trebuie sa iti construiesti bugetul.
Amplasare
Amplasarea dressing-ului este influentata de preferintele si nevoile tale, dar si de spatiul pe care il ai disponibil in casa. Cel mai obisnuit loc, dar si cel mai comod, in care acesta se regaseste este dormitorul. Pentru a crea intimitate, poti opta pentru un perete despartitor prin care sa delimitezi zonele.
Holul casei este o varianta de compromis atunci cand ai un apartament de tip vagon. Iar daca ai o garderoba bogata, ori iti doresti sa pui la un loc toate hainele familiei si, implicit, ai nevoie de mult mai mult spatiu, poti transforma o intreaga camera in dressing.
Dimensiuni
Dimensiunile unui dressing difera in functie de spatiul disponibil, nevoi, preferinte, dar si de sistemul ales pentru inchidere si inaltimea pe care tu sau membrii familiei tale o au. De asemenea, conteaza foarte mult si modul in care alegi sa-l compartimentezi si, mai exact, ce obiecte alegi sa depozitezi in el. Pentru un dressing clasic, adancimea minima ar trebui sa fie de 40 cm, iar cea recomandata pentru dulapurile cu usi glisante este de 60 cm. Daca ai multe zone cu umerase pentru rochii sau geci, paltoane, ia in calcul o inaltime de cel putin 160 cm. Astfel, te vei asigura ca lucrurile nu vor sta inghesuite si nu se vor sifona.
Buget de amenajare dressing
Atunci cand te gandesti sa achizitionezi un dressing, ori poate chiar sa-l construiesti de la zero, trebuie sa iei in calcul cativa factori importanti:
- dimensiunile finale ale dressingului;
- tipul ales de usi (normale, glisante, deschise);
- materialele (lemn, MDF, metal, ratan) si accesoriile folosite pentru cadru (balamele, suruburi, sine pentru sertare, accesorii de prins in perete etc.)
- personalizarea dressingului (lumini, culori, manere speciale, bare pentru umerase, vitrine pentru accesorii).
Luand in calcul toate aceste detalii, vei putea estima un buget potrivit.
Compartimentare
Pentru a te bucura de o compartimentare eficienta si practica, este important ca dressing-ul sa aiba cateva elemente importante. De exemplu, pe langa clasicele rafturi, pot fi incluse si bare pentru umerase pentru hainele care, de regula, nu pot fi impachetate (rochii, tricouri sau pantaloni).
Sertarele sunt potrivite pentru depozitarea obiectele de dimensiuni mai mici, mai ales daca te ajuti si de cutii. Dressingul poate avea zone speciale pentru genti, pantofi sau alte obiecte voluminoase, ori poti crea chiar tu o zona cu diverse cosuri care sa te ajute. Mini vitrinele iluminate sunt un must daca stii ca ai multe bijuterii, curele si accesorii mici pe care iti doresti sa le vizualizezi cat mai bine.
Piese de mobilier si accesorii
In functie de nevoi si dimensiuni, dressingul poate fi realizat din materiale diverse, avand o anumita compartimentare sau chiar una personalizata. In functie de buget sau necesitati, poti opta pentru dressinguri si dulapuri de dormitor din stofa sau materiale usoare care sa eficientizeze transferul lor dintr-o camera intr-alta. De asemenea, rafturile pentru depozitare sunt absolut necesare, mai ales daca vei construi si improviza tu dressingul.
Alte produse de care ai putea avea nevoie
Dimensiunile dressingului pot fi adaptate in functie de spatiul disponibil. Si pentru ca nu in orice camera incape un dressing cu dimensiuni mari, poti avea nevoie de niste accesorii extra care sa te ajute la organizarea hainelor. De exemplu, umerasele sunt absolut necesare atata timp cat ai zone speciale pentru ele in dressing. Iar daca spatiul nu iti permite, poti sa te folosesti de diverse suporturi de haine din materiale diverse pentru o depozitare adecvata.
Amenajare dressing în funcție de dimensiuni
In functie de dimensiunile dressingului, amenajarea acestuia trebuie sa tina cont de cateva aspecte astfel incat sa iasa un rezultat favorabil. Iata care sunt cele mai importante lucruri de luat in calcul:
Amenajare dressing mic
Daca ai un dressing mic nu inseamna ca nu poti avea o depozitare eficienta si estetica a lucrurilor. Din contra, un spatiu redus te poate obliga sa te gandesti la solutii mult mai elegante si accesibile
Foloseste o culoare deschisa pentru a crea senzatia de spatiu marit si monteaza cateva oglinzi pe usi. Interiorul dressingului poate fi cat mai variat din punct de vedere al compartimentarii. Joaca-te cu cat mai multe rafturi, zone pentru umerase, cuiere, sertare sau chiar cosuri. In ceea ce priveste amplasarea lui, pune-l intr-un colt, in dormitor, sau in living. Ori daca ai spatiul mult prea mic, poti avea doua dressinguri mai mici pe care sa le imparti in diverse zone ale casei (exp: hol si dormitor).
Amenajare dressing mare
Atunci cand ai un dressing mare nu te mai simti constrans de spatiu, insa poti intampina dificultati in ceea ce priveste amenajarea sa. Cel mai important este sa alegi un sistem pentru organizarea hainelor potrivit cu dimensiunile incaperii in care va fi pozitionat si sa il compartimentezi in concordanta cu nevoile tale. La fel ca in cazul dressingului mic, jongleaza cat mai mult cu sistemele de compartimentare pentru a-l personaliza cat mai mult. De asemenea, pentru a crea o ambianta placuta, mai ales daca este un dressing construit intr-o camera separata ori unul de tip walk in, decoreaza zona cu un tapet, tablouri, flori sau chiar cu mici covorase decorative.
Amenajare dressing în funcție de amplasare
In functie de locul in care este amplasat, dressing-ul poate fi mai mic, mai mare, cu usi normale sau cu o perdea, colorat sau lasat cat mai neutru astfel incat sa se potriveasca cu ambianta din incaperea respectiva. Ia in calcul toate aceste detalii si creaza-ti propriul dressing tinand cont de nevoie si preferinte.
Amenajare dressing în dormitor
Alege un dressing care sa se potriveasca cu forma si dimensiunile dormitorului tau. Pentru ca si asa spatiul este unul personal, opteaza pentru o organizare cu dulapuri incastrate, rafturi, cuiere si umerase, cu usi glisante acoperite de oglinzi sau perdele transparente, din materiale naturale. Asigura-te ca dimensiunile dulapului sunt potrivite pentru inaltimea ta, dar si pentru obiectele pe care urmeaza sa le depozitezi.
Amenajare dressing în sufragerie
Fiind un corp de mobilier masiv, va fi destul de dificil sa nu iasa in evidenta in sufragerie. Tocmai de aceea este bine sa gandesti in detaliu nu doar interiorul dressingului, ci si exteriorul sau. Pentru optimizarea spatiului, foloseste usi glisante. De asemenea, paleta cromatica aleasa pentru cadru trebuie sa fie una cat mai neutra, pentru a te asigura ca se integreaza in design.
Amenajare dressing în hol
A avea un dressing in hol nu este ceva neobisnuit. Este important sa existe cel putin o oglinda montata pe dressing, indiferent de marimea acestuia, iar compartimentarea sa fie facuta in doua parti – o zona pentru hainele de exterior si una pentru hainele si accesoriile normale. De asemenea, acorda atentie tipului de inchidere – usile clasice posibil sa iti manance din spatiul holului atunci cand le vei deschide. In schimb, usile glisante pot fi o solutie potrivita.
Amenajare dressing în debara
Daca ai o incapere de tip debara, careia nu ii gasesti nicio intrebuintare, si iti doresti sa creezi un dressing, poti sa o folosesti fara probleme. Insa, pentru ca este un spatiu semi-deschis, este important sa te asiguri ca locul este bine renovat si izolat, apoi sa il compartimentezi corespunzator, in functie de dimensiuni si nevoi. Neavand lumina naturala, este bine sa investesti intr-un sistem de iluminare cat mai potrivit, astfel incat lumina artificiala sa iti vina in ajutor, nu sa te incurce.
Amenajare dressing pe tot peretele
Daca ai de gand sa amenajezi un dressing pe un perete intreg, poate cel mai bun sfat pe care ti-l putem da este de a gasi o echipa de mesteri sau un magazin specializat care sa te ajute cu un dressing facut pe comanda, exact pe dimensiunile locului. Posibilitatile de compartimentare sunt infinite, asa ca este ideal sa iti cunosti real nevoile si sa creezi locul astfel incat toate obiectele sa isi gaseasca locul potrivit.
Amenajare dressing walk in
Dressing-ul walk in iti permite accesul la haine si accesorii mult mai usor decat un dressing normal. Acesta nu are o intrare deschisa, nu are usi sau perdele, insa iti ofera posibilitatea de fi in mijlocul hainelor si de a avea spatiu pentru a le vedea in detaliu, dar si pentru a le proba. Il poti construi in orice incapere consideri ca ai suficient loc si, mai mult, fiind un spatiu liber, ai mai multe optiuni in ceea ce priveste design-ul interior pe care il poti alege.
Cum organizezi hainele in dressing? Strategii eficiente pentru o organizare de durata
Organizarea hainelor si a accesoriilor nu este chiar cea mai usoara activitate, mai ales daca iti doresti ca acestea sa fie depozitate intr-un mod cat mai eficient, practic, si de durata. In randurile urmatoare am pregatit cateva sfaturi si mici strategii pe care le poti implementa indiferent de dimensiunea garderobei sau a dressing-ului, astfel incat sa iti faci viata mai usoara
Sorteaza-ti lucrurile!
Chiar daca pare dificil, acesta este momentul potrivit in care sa decizi daca vei mai purta anumite tricouri, rochii sau pantofi, daca marimile se mai potrivesc, ori daca te mai identifici cu stilul anumitor obiecte de imbracaminte.
Dupa ce ai terminat cu acest pas, sorteaza hainele si accesoriile pastrate in functie de materialele din care sunt realizate, culori, dupa sezon sau chiar stil. Toate aceste patru criterii te vor ajuta sa iti optimizezi dressingul cat mai bine si sa iti fie mult mai usor sa identifici ce ai disponibil atunci cand vrei sa te imbraci.
Organizeaza in functie de culoare, categorie sau lungime
Scopul unui dressing este de a depozita si organiza, eficient, toate articolele vestimentare si accesoriile pe care le detii. Pentru a gasi mai usor numite obiecte, organizeaza lucrurile in functie de culoare, categorie sau lungime. De exemplu, imparte dressingul in doua zone – haine de zi si haine de seara – si imparte-le pe umerase sau sertare in functie de materialele din care acestea sunt realizate sau chiar de lungimea lor. Recomandarea noastra este sa te folosesti si de cutiile transparente pentru a depozita lucruri pe care stii ca le folosesti mai rar. Astfel, iti va fi mai usor sa le vizualizezi si sa nu uiti de ele.
Integreaza solutii de iluminat
In functie de locul in care este amplasat dressingul, te poti bucura de lumina naturala sau nu. In caz contrar, trebuie sa stii ca ai nevoie de un sistem de iluminat foarte bun pentru a putea vedea culorile reale ale hainelor. Pe langa acest aspect, cand alegi corpurile de iluminat tine cont si de consumul de energie electrica, dar si ca becurile acestora sa nu emita o caldura excesiva. Spoturile LED sau benzile luminoase sunt cel mai des intalnite in astfel de spatii.
Apeleaza la trucuri pentru marirea spatiului
Daca simti ca incaperea in care se afla dressingul este mult prea mica si totul pare foarte inghesuit, este timpul sa iei cateva masuri. In primul rand, este important ca intreaga camera sa fie vopsita in culori deschise, preponderant alb, pentru a oferi senzatia de luminozitate. Folosirea unui mobilier multifunctional este poate cea mai importanta alegere pe care o poti face pentru a economisi spatiu. De asemenea, dulapurile cu oglinzi se integreaza mult mai bine in astfel de spatii deoarece vor reflecta lumina si vor crea impresia de spatiu marit.
Daca spatiul iti permite, adauga mobilier multifunctional
Mobilierul functional reprezinta alegerea ideala pentru orice tip de incapere. Daca spatiul este mult prea mic si ai nevoie de obiecte de mobilier pentru depozitarea inteligenta a lucrurilor, bancile cu depozitare sau taburetii cu depozitare se vor integra foarte bine, indiferent de tipul amenajarii.
Este important sa intelegi spatiul in care locuiesti, sa identifici nevoile, preferintele, dar si masuratorile locului, pentru a te asigura ca orice alegere vei face, va fi in favoarea ta si a locului.
Cum organizezi pantofii in dressing?
In functie de spatiul pe care il ai disponibil in dressing, exista cateva metode simple prin care poti organiza pantofii. In primul rand, clasicele pantofare nu se vor demoda niciodata, asa ca nu ezita sa cauti unul potrivit pentru dimensiunile dressing-ului tau. De asemenea, te mai poti orienta si catre folosirea unor cutii cu o latura transparenta. Ele pot fi depozitate intr-o zona destinata special sau pe orizontala, sub haine. Acestea te vor ajuta sa identifici mult mai usor ce model si culoare au pantofii.
Cum organizezi bijuteriile si accesoriile?
La fel ca in cazul pantofilor, organizarea bijuteriilor si a accesoriilor tine de spatiul pe care il ai disponibil in dressing. Poti avea cateva vitrine speciale, iluminate, care sa te ajute la o mai buna organizare in ceea ce priveste accesoriile mici sau cateva organizatoare de bijuterii, cutiute sau dulapuri de dimensiuni reduse potrivite pentru ele. Cand vine vorba despre palarii, genti sau curele, trebuie sa stii ca acestea poti fi asezate in sisteme speciale, dar si in clasicele cuiere pentru hol pe care le poti stiliza dupa bunul plac.